Bouw
Een zwembad in de tuin aanleggen: wat komt er allemaal bij kijken?

Een zwembad in de tuin aanleggen: wat komt er allemaal bij kijken?

Wil jij graag een zwembad laten aanleggen in de tuin? Dan ga je een flinke klus aan die enkel met voldoende expertise goed kan worden uitgevoerd. Waarschijnlijk voer je deze klus niet (helemaal) zelf uit, maar het is wel goed om te weten wat er allemaal bij komt kijken zodat je weet waar je aan toe bent. Welke stappen doorloop je tijdens het proces? En wat kun je zelf regelen? In dit artikel geef ik je antwoord op deze vragen.

Een goede voorbereiding

Er wordt niet voor niks gezegd dat een goede voorbereiding het halve werk is. Bij het bouwen van een zwembad is dat ook het geval. Denk van tevoren goed na over de verschillende aspecten die komen kijken bij een zwembad. Zo is het belangrijk om te kijken wat voor type zwembad je graag wilt hebben en kun je vast keuzes maken met betrekking tot de stijl en afwerking. Uiteraard dien je ook na te denken over het budget en je keuzes hierop aan te passen. Ook is het belangrijk om hier een ontwerp van te maken, zodat je alles op papier hebt uitgewerkt en je een goed beeld hebt van het plan. Kom je hier zelf niet uit? Neem dan contact op met een specialist in de zwembadbouw, zoals Aqua Optimaal.

Het aanleggen zelf

Nadat er een goed plan is opgesteld, kan het aanleggen van het zwembad beginnen. Hierbij worden over het algemeen 4 stappen gevolgd: 

  1. Het uitgraven van de grond
  2. Het plaatsen van het bad
  3. Het plaatsen van de filterinstallatie
  4. Het plaatsen van eventuele toebehoren

Bij een bouwkundig zwembad wordt er bij de 2e stap beton gestort voor de zwembadvloer en worden de muren vervolgens opgemetseld. Hierna wordt er folie (of een ander soort bekleding) aangebracht op de wanden, waarna ook de filterinstallatie wordt geïnstalleerd en de toebehoren worden geplaatst.

Wat kost een zwembad aanleggen?

Een zwembad aanleggen is altijd maatwerk, waardoor hier geen vaste prijs aan vast kan worden gehangen. De kosten van het zwembad zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type zwembad, het grondwerk en de afwerking van het zwembad. Voor een bouwkundig zwembad zul je toch al gauw rond de 25.000 tot 30.000 euro moeten denken. Wil je een meer exact kostenplaatje ontvangen voor jouw persoonlijke situatie en wens, dan kun je contact opnemen met een professional en een offerte aanvragen.