Bouw
Zo maak je de tuin af met een mooie schutting

Zo maak je de tuin af met een mooie schutting

Wat niet kan ontbreken in een mooie tuin, is natuurlijk een schutting. Het biedt niet alleen de nodige privacy en bescherming, maar helpt ook mee aan een mooie uitstraling. De keuze wat betreft schuttingen is reuze en het kan dan ook best lastig zijn om een schutting uit te kiezen. We vertellen je in dit blog graag meer over de verschillende soorten schuttingen, en hoe je deze kunt onderhouden. 

Een schutting aanleggen

Voordat je een schutting gaat kopen, moet je weten dat er wel een aantal factoren zijn waarmee je rekening moet houden. Allereerst moet je de indeling van de tuin bekijken en bepalen hoe je de vorm van de schutting wil hebben. Ga je bijvoorbeeld voor een rechte schutting, of een schutting met hoeken. Je kunt daarentegen ook een schutting op maat laten maken, door de houthandel in drenthe. Als je hebt besloten hoe lang en hoog de schutting moet worden, kun je kijken naar de materialen die je wilt gebruiken. Kies je voor houten palen, of betonpalen? Daarnaast kun je ook kiezen uit een donkere schutting, of juist een lichte schutting. Houd er rekening mee dat al deze keuzes van invloed zijn op de uitstraling van jouw tuin, dus denk er goed overna! 

Verschillende combinaties

Als je er helemaal over uit bent en kiest voor een schutting met hout en beton, dan kun je deze helemaal naar smaak laten maken. Je kunt wat betreft de wanden gaan voor een lichte of donkere kleur hout, en kiezen voor bewerkt of onbewerkt hout. Ook de kleur van de betonpalen hebben een groot effect op de sfeer in jouw tuin. Wit, grijs of zwart zijn kleuren die het meest voorkomen. Je kunt zelfs bepalen of je glad of ruw afgewerkt beton wil. Doordat er zoveel verschillende opties en combinaties mogelijk zijn, is er voor iedere tuin wel een passende schutting te vinden. 

De schutting onderhouden

Hoeveel onderhoud je moet plegen aan jouw schutting, hangt helemaal af van het soort schutting. Een hardhouten schutting hoeft niet meteen te worden behandeld, maar een schutting van zachthout moet wel altijd eerst worden gebeitst. Doe je dit meteen bij een nieuwe schutting, dan is hij de eerste drie tot vijf jaar volledig beschermd tegen weersinvloeden. Het beste is om de schutting iedere vier jaar even opnieuw in de beits te zetten. Je zult na een tijdje merken dat jouw schutting te maken krijgt met groene aanslag. Het is dan ook nooit mis om elk seizoen even een kleine schoonmaakbeurt te doen. Tip, doe dit niet met de hogedrukreiniger! Hier krijg je namelijk strepen van. Even afborstelen en wassen met een normale tuinslang, en klaar is kees.