Tips
Verduurzamen met zonnepanelen

Verduurzamen met zonnepanelen

Zonnepanelen zijn populair: en dat is niet zo gek! Zonnepanelen hebben namelijk ontzettend veel voordelen. De belangrijksten zijn dat je bespaart op je energierekening en dat je bijdraagt aan verduurzaming. Overweeg je zonnepanelen? In deze blog lees je meer over de voordelen en welke kosten je kunt verwachten.

De voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen zetten uv-straling om in bruikbare elektrische energie. Hierdoor ben je in staat om je eigen stroomverbruik te dekken. Hierdoor bespaar je jaarlijks tot wel honderden euro’s op je energierekening, beperk je je CO2-uitstoot en draag je bij aan een duurzame wereld. 

Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee en in gemiddeld 8 jaar verdien je de investering terug. Tot slot verhogen zonnepanelen de waarde van je woning.

Zonnepanelen: hoe werkt dat precies?

Zonnepanelen vangen uv-straling op en zetten dit om in gelijkstroom. De omvormer zorgt ervoor dat gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom. Wisselstroom heb je nodig voor alle elektrische apparaten in huis. De wisselstroom wordt door de groepkast verdeeld naar de huishoudelijke apparaten die op dat moment worden gebruikt.

Naast de panelen zelf en de omvormer, wordt er ook een energiemeter geïnstalleerd. Deze houdt nauwkeurig bij hoeveel de zonnepanelen opleveren en wat je verbruikt. Alles wat je teveel opwekt, wordt teruggeleverd aan het energienet.

Kijk voor meer informatie over zonnepanelen, de werking, het rendement en de kosten? Op deze website vind je meer informatie.

Rendement van zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen wordt ook wel de opbrengst genoemd. Dit is het percentage zonlicht wat daadwerkelijk wordt omgezet in wisselstroom. Het geeft aan hoe efficiënt de zonnepanelen werken.

Het berekenen van het rendement is niet zo eenvoudig. Dat komt omdat er veel factoren zijn de invloed hebben op de opbrengst, zoals:

  • De hoeveelheid zonlicht: de enne dag schijnt de zon meer dan de andere. De panelen krijgen dus niet elke dag dezelfde hoeveelheid zonlicht. 
  • De ligging van de panelen: heb je een dak op het zuiden? Dit is het beste voor de opbrengst. De ligging van je dak heeft invloed op de hoeveelheid zonlicht.
  • De hellingsgraad: een dak met een hellingsgraad tussen de 20 en 50 graden is het meest ideaal. Met de hellingsgraad kun je met een dak op het westen, oosten of noorden het rendement beïnvloeden. 
  • Luchtstroom: temperaturen boven de 25 graden hebben een negatieve invloed op het rendement van zonnepanelen, omdat de temperatuur in de panelen te hoog oploopt. Door de panelen enkele centimeters boven het dak te plaatsen, kan er lucht boven en onder de panelen doorstromen, waardoor de temperatuur minder snel oploopt.

Kosten en opbrengst van zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen zijn van verschillende factoren afhankelijk, zoals het tarief van de zonnepanelen installateur en het soort en hoeveelheid zonnepanelen. 

Een gemiddeld huishouden van 3 personen gebruikt jaarlijkst ongeveer 3.500 kWh aan stroom. Dit verbruik wordt gedekt met 15 panelen van in totaal 270Wp per paneel. De zonnepanelen kosten gemiddeld €7.080,- en leveren jaarlijks €910,- op.

In de onderstaande tabel vind je een overzicht van alle kosten!

Huishouden (aantal personen) Gemiddeld verbruik per jaar in kWh Aantal panelen (270 Wp per paneel) Gemiddelde kosten, inclusief btw  Gemiddelde jaarlijkse besparing
1 2.500 11 €5.645,- €650,-
2 3.000 13 €6.425,- €780,-
3 3.500 15 €7.080,- €910,-
4 4.000 17 €7.625,- €1.040,-
5 4.500 20 €8.365,- €1.170,-
6 5.000 22 €9.120,- €1.300,-