Bouw
Hoe kies je de juiste houten platen voor bouwprojecten?

Hoe kies je de juiste houten platen voor bouwprojecten?

Wil je houten platen bestellen voor bouwprojecten? Er is voldoende keuze en het is daarom verstandig om te kijken naar het doel waar je de houten platen voor wilt gaan gebruiken. Sommige platen zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor vochtige ruimtes, terwijl andere platen juist wel geschikt zijn. Dit artikel geeft je meer informatie over de verschillende houten platen die je kunt bestellen en hoe je de juiste plaat kiest.

Verschillende soorten houten platen

Er is zoals gezegd een grote verscheidenheid aan houten platen. Elke type heeft andere eigenschappen en ze kunnen gebruikt worden voor verschillende projecten in en rond het huis.

Multiplex is een bekende soort hout plaat. Multiplex is als het ware een verzamelnaam voor vele verschillende houten platen. Ze worden gekenmerkt door het feit dat er vele lagen hardhout en zachthout gebruikt kan worden. Zachthouten multiplex platen beschikken over meer noesten, maar de hardhouten platen zijn vaak steviger. Hardhouten multiplex platen kun je gebruiken voor het creëren van meubels, maar ook voor ondervloeren en het maken van wanden.

MDF komt je vast bekend voor. MDF staat voor Medium Density Fibreboard. MDF wordt gemaakt vanuit houtvezels en deze worden samengeperst. MDF is makkelijk te bewerken voor verschillende bouwprojecten. Je kunt er onder meer meubels mee maken en je kunt de platen ook schilderen.

OSB is de afkorting voor Oriented Strand Board. Het zijn platen, waar meerdere lagen houtspaanders door het gebruik van lijm verbonden worden met elkaar. OSB platen zijn licht in gewicht en goed te gebruiken voor het maken van een vloer of wand. OSB platen worden overigens ook veel gebruikt voor het maken van kasten en tafels.

Hoe kies je het juiste plaatmateriaal?

Als je houten platen gaat bestellen voor verschillende bouwprojecten, is het goed om de juiste keuze te maken. Heb je een bouwproject in de badkamer? Kies dan voor platen die vochtbestendig zijn en die tegen een stootje kunnen. Binnenshuis kun je kiezen uit verschillende houten platen voor het interieur. Houten platen voor binnen zijn onder meer: multiplex, MDF en spaanplaat. Voor binnen kun je ook platen gebruiken die je voor buiten kunt gebruiken, deze platen zijn prijziger in aanschaf, maar daar staat wel een langere duurzaamheid tegenover.

Houten platen die buiten gebruikt gaan worden, dienen tegen diverse weersinvloeden bestand te zijn. Kies voor houten platen die je speciaal voor het exterieur kunt gebruiken. Voorzie de houten platen daarna van een goede voorbehandeling, zodat de platen niet beschadigd raken door eventueel vocht. Je kunt de platen na het bestellen eventueel behandelen met vochtwerende producten speciaal voor houten platen.

Bron: Designlife