Bouw
Besparen op een elektricien: zo doe je dat

Besparen op een elektricien: zo doe je dat

Elektriciteitswerken zijn vaak geen eenvoudige klussen die je niet zelf uit kunt of moet willen voeren. Daarom is de mogelijkheid er om een elektricien in te schakelen. Om te voorkomen dat je te veel betaalt zijn er een aantal manieren waarop je kunt besparen. Lees verder en ontdek welke bespaartips jij kunt volgen. 

Welke factoren beïnvloeden de prijs? 

Voordat je kunt nadenken over mogelijkheden om te besparen op een elektricien is het handig om te weten welke onderdelen de prijs beïnvloeden. Er zijn drie onderdelen die de prijs opmaken. Namelijk…

  • Arbeidskosten. De arbeidskosten is de prijs die je betaalt voor de elektricien zelf. Ook wel het uurtarief genoemd. Wanneer de vakman binnen een uur klaar is, betekent dit dat je minder hoeft te betalen dan wanneer een klus een hele dag duurt. De arbeidskosten verschillen per vakman en vaak per bedrijf. 
  • Materiaalkosten. Ook de materiaalkosten verschillen per klus. Het gaat hierbij om de kosten die de elektricien maakt bij het aanschaffen van bijvoorbeeld een nieuwe groep voor de meterkast of nieuwe stopcontacten. 
  • Voorrijkosten.  De voorrijkosten zijn over het algemeen gemiddeld € 0,30 per kilometer. Wanneer een elektricien 100 kilometer moet rijden kost de totaalprijs dus ongeveer € 30,- extra. 
  • … En naast de arbeidskosten, materiaalkosten en voorrijkosten verschilt de prijs vaak ook per klus. Sommige klussen zullen zo geklaard zijn, terwijl andere veel moeite kosten. 

3 bespaartips

Het is altijd fijn wanneer je kunt besparen op bepaalde kosten. Hieronder staan een aantal tips die je kunt uitvoeren om de eindprijs laag te houden. 

  • Uitgebreide taken zelf uitvoeren. Heel veel elektriciteitswerk kun je beter aan een professional overlaten, maar er zijn zeker taken die je zelf aan kunt pakken. Pak dit voorzichtig aan en doe geen dingen waar je niet zeker over bent. Door zelf voorwerk te doen kun je besparen op de arbeidskosten. 
  • Een elektricien in de regio uitzoeken. Dit is de ideale manier om te besparen op voorrijkosten. Wanneer je kiest voor een elektricien in de buurt betaal je weinig tot niks voor het reizen. 
  • Kies voor een zzp’er. Het uurtarief van een elektricien varieert per vakman. Een elektricien met veel ervaring zal bijvoorbeeld meer vragen dan een elektricien met weinig ervaring. Hetzelfde geldt voor een vakman die werkt bij een groot bedrijf, of een vakman die zzp’er is. Wil je besparen op het uurtarief? Dan is dit een effectieve manier. 

Meer lezen over de prijs van een elektricien? Kijk eens op deze website.