Tips
Alles over dakrenovatie

Alles over dakrenovatie

Je dak heeft een belangrijke functie: het beschermt je woning tegen weersomstandigheden. Het is daarom belangrijk om je dak van goede kwaliteit te houden. Wanneer je dak ernstig beschadigd is, de dakbedekking vervangen moet worden of de reparatiekosten te hoog oplopen, is het tijd voor een dakrenovatie.

In deze blog lees je wat een dakrenovatie precies is en welke kosten je kunt verwachten.

Wat is een dakrenovatie?

Bij een dakrenovatie worden alle beschadigde en/of verouderde onderdelen van het dak vervangen. Vaak gaat het om de dakbedekking en de dakconstructie. Het renoveren van een dak is een mooie mogelijkheid voor het plaatsen van dakisolatie, omdat je dak toch helemaal bloot komt te liggen. 

Wanneer is een dakrenovatie nodig?

Dakrenovaties zijn ingrijpende werkzaamheden, omdat de complete dakbedekking vervangen wordt en onderliggende onderdelen zoals de constructie hersteld. Het is daarom lang niet altijd nodig om een renovatie uit te voeren bij beschadigingen. In een vroeg stadium is een dakreparatie vaak voldoende.

Een dakrenovatie is nodig wanneer je dak de maximale levensduur heeft bereikt; de kwaliteit van de dakbedekking is slecht, waardoor deze sneller beschadigd wat de kans op lekkages vergroot. Soms is het zo dat een dakrenovatie nodig is omdat de beschadigingen zo ernstig zijn dat repareren duurder wordt dan renoveren. 

Voordelen van een dakrenovatie

Een dakrenovatie heeft aan aantal voordelen. Je dak is weer van goede kwaliteit, waardoor hij lang mee gaat. Het is natuurlijk wel belangrijk om je nieuwe dak goed te onderhouden. 

Het renoveren van je dak verbetert de uitstraling van je woning en verhoogt daarbij ook de waarde van je woning. Heb je dakisolatie laten plaatsen? Dan bespaar je jaarlijks honderden euro’s op je energierekening, omdat je minder warmte verliest via het dak.

Welke werkzaamheden worden er bij een dakrenovatie uitgevoerd?

Het renoveren van een dak bestaat uit verschillende werkzaamheden. De werkzaamheden kunnen per situatie verschillen, want niet overal zijn dezelfde werkzaamheden vereist.

De belangrijkste werkzaamheden zijn:

    • Dakbedekking vervangen: het vervangen van de dakbedekking wordt eigenlijk bij iedere dakrenovatie gedaan. De dakdekker verwijdert de oude dakbedekking en plaatst de nieuwe op het dak. 
    • Overzetdak plaatsen: het plaatsen van een overzetdak is alleen mogelijk wanneer de dakconstructie in goede conditie is. De dakdekker plaatst een compleet nieuw dak over de oude heen.
    • Onderdak plaatsen: het plaatsen van een onderdak wordt alleen gedaan bij oudere woningen. Nieuwe woningen hebben vaak al een onderdak. Tussen het onderdak en de dakbedekking wordt, indien gewenst, dakisolatie geplaatst. 
  • Verniewen of repareren van de dakconstructie: is de dakconstructie beschadigd? Dan wordt tijdens een renovatie de constructie hersteld. Wanneer dit niet mogelijk is, worden bepaalde onderdelen vervangen. Een beschadigde dakconstructie brengt instortingsgevaar met zich mee, dus het is belangrijk om deze te herstellen. 
  • Dakisolatie plaatsen: voor het plaatsen van dakisolatie is het verwijderen van de dakbedekking noodzakelijk. Het isolatiemateriaal wordt namelijk onder de dakbedekking geplaatst. Tijdens een dakrenovatie wordt de dakbedekking altijd vervangen, dit is dus het ideale moment om het dak te isoleren!

Naast de grote werkzaamheden, worden er ook kleinere werkzaamheden uitgevoerd. Denk hierbij aan het renoveren van de schoorsteen, het vervangen van de dakgoten en de afvoer van hemelwater vernieuwen. 

Wat kost een dakrenovatie?

Een dakrenovatie voor een plat dak kost gemiddeld tussen de €45,- tot €55,- per m². Het renoveren van een hellend dak is iets duurder, gemiddeld tussen de €50,- en €120,- per m². 

Het renoveren van een plat dak is goedkoper, omdat deze makkelijker bereikbaar zijn en de kosten voor dakbedekking ook lager liggen. Daar staat tegenover dat de dakbedekking voor een plat dak minder lang mee gaat, omdat platte daken meer last hebben van weersinvloeden.