Kontakt

Muren & Wanden

De basis van een woning wordt gevormd door een begane grond vloer, verdiepingsvloeren, een dak en muren en wanden. De buitenmuren van uw woning zorgen ervoor dat u comfortabel, beschermd en veilig binnen kunt zitten. Daarnaast geven ze uw woning een bepaalde uitstraling door de keuze van het materiaal en de manier van afwerken. De binnenmuren en wanden verdelen de grote ruimte in één of meerdere ruimtes. Tevens geven zij, door de specifieke manier van afwerken, ook een uitstraling aan die gecreëerde ruimte.

Energiebesparing

Het energiezuiniger maken van een woning is, zeker bij oudere woningen, een van de meest voorkomende werkzaamheden. Ook muren en wanden kunnen energiezuiniger gemaakt worden door ze te isoleren. Zo kan er isolatiemateriaal op de buitengevel worden aangebracht, waarna deze op diverse manieren kan worden afgewerkt. Het isoleren van de spouwmuur behoort ook tot de mogelijkheden. Hiervoor moet de woning natuurlijk wel over een spouw beschikken die breed genoeg is om te isoleren. Ook kunnen muren van binnenuit geïsoleerd worden. Let hierbij wel op dat de totale dikte van de muur wel zal toenemen door het aanbrengen van isolatiemateriaal en afwerking.

Wooncomfort

Naast het verlagen van het energieverbruik draagt isolatie ook bij aan het verhogen van het wooncomfort. Door de thermische isolerende eigenschappen blijft de warmte beter binnen de woning en krijgt koude minder kans de woning binnen te komen. In de zomermaanden blijven woningen langer koel doordat de buitenwarmte langer wordt tegengehouden. Daarnaast dragen de akoestische isolerende eigenschappen bij aan het beperken van geluidsoverlast en de brandwerende isolerende eigenschap zorgt ervoor dat brand zich minder snel of niet kan verplaatsen. Een binnenmuur of wand kan ook worden voorzien van wand- of muurverwarming. Hierdoor wordt warmte efficiënt door de ruimte verdeeld.

Vochtproblemen en schimmels

Vocht is één van de andere bekende problemen bij muren en wanden. Door vochtproblemen kunnen schimmels ontstaan. Schimmels zijn ongezond en daarnaast tasten ze de muur- of wandafwerking aan. Vocht in de binnenmuren kan verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij aan slagregen, slechte ventilatie, scheuren, uitgezakte isolatie of een lekkage. Door het aanpakken van de oorzaak kunnen vochtproblemen goed verholpen worden. Scheuren kunnen bijvoorbeeld hersteld worden mits de oorzaak van het scheuren ook aangepakt kan worden. Daarnaast kun je de muren en wanden isoleren, ventileren of behandelen met klimaatverf om vochtproblemen te beperken.

Buitenmuren

De buitengevel van een woning kan op diverse manier afgewerkt worden. Zo kan er gekozen worden voor de meest voorkomende afwerking, de baksteen. Naar verloop van tijd zal er vuilafzetting op deze bakstenen zitten door omgevings- en weersinvloeden. Het reinigen van de buitengevel kan dit probleem goed verhelpen. Deze omgevings- en weersinvloeden kunnen ook het voegwerk aantasten. Het voegwerk kan hierdoor los gaan zitten of zelfs uitvallen. Het herstellen is noodzakelijk omdat voegwerk naast het esthetische doel ook een beschermende functie heeft. Voegwerk voorkomt in de eerste plaats dat er regenwater in de spouw terecht kan komen. Daarnaast zijn voegen waterdamp-doorlatend waardoor binnendringend regenwater kan verdampen van binnenuit.

Misschien bent u ook wel bekend met de witte plekken op de buitenmuur? Dit is kalk- of zoutuitslag. De uitslag kan afkomstig zijn van de specie, de stenen of de omgeving. Ook vocht kan een oorzaak zijn van deze witte plekken. Gelukkig zijn deze plekken goed te behandelen. Let echter wel goed op welk materiaal u gebruikt voordat u schade aan uw gevel aanbrengt. Niet alle materialen kunnen op iedere steensoort worden toegepast. Indien u last heeft van kleurverschil de steen van de buitenmuur kunt u deze laten behandelen of bijkleuren. Hierdoor krijgt u een mooie strakke gevel.

Gevelbekleding, muur- en wandafwerking

Zowel buitenmuren als binnenmuren en wanden kunnen op verschillende wijzen worden afgewerkt. Naast esthetische aanpassingen kunnen dit ook functionele aanpassingen zijn. Zo heeft de afwerking van een keuken- of badkamermuur andere eigenschappen dat de afwerking van een muur in de woonkamer. Ook voor buitenmuren zijn daar verschillende eigenschappen en afwerkmethodes voor.