Kontakt

Energiebewust verbouwen en renoveren

Energie besparen kan relatief eenvoudig zijn, zeker als u weet waar u op moet letten. Met energiebesparing helpt u het klimaat, voorkomt u vervuiling en spaart u kostbare grondstoffen. Daarnaast is het ook nog eens goed voor uw portemonnee, want u bespaart er mee op uw energiekosten. Gemiddeld bedragen de energiekosten van een Nederlands huishouden netto € 1.900 per jaar. U kunt met een verbouwing of renovatie behoorlijk wat besparen.

Isolatie

Het verbeteren van de isolatie van uw woning kost eenmalig geld maar het kan uw energiekosten structureel verlagen. Daarnaast verhoogt isolatie het wooncomfort. Een slecht geïsoleerd huis gebruikt per jaar 2.200 m3 gas voor verwarming. Een woning met goede isolatie heeft maar 700 m3 gas nodig. Dat scheelt ruim € 950,- op jaarbasis. Veel oude woningen zijn maar deels of matig geïsoleerd. Dakisolatie, Spouwmuurisolatie of gevelisolatie, HR beglazing, vloer- en bodemisolatie zijn oplossingen die relatief eenvoudig te realiseren zijn en een flinke besparing op energiekosten op kan leveren. Ook het dichten van naden en kieren kan bijdragen aan een lagere energierekening.

Verwarmen en warm water

Een oudere cv-ketel vervangen door een energiezuinig HR-(combi)ketel is een eerste stap in de goede richting voor wat betreft het besparen op het verwarmen van water. Wilt u zelfs nog een stapje verder gaan, dan kunt u denken aan een zonneboiler, warmtepomp of een HRe-ketel. Deze laatste levert naast warm water ook stroom. U kunt tot wel 20% besparen op warm water en energiekosten door het vervangen van de standaard douchekop door een waterbesparende douchekop. Ook uw kranen kunnen vervangen worden door waterbesparende kranen.

Zonnepanelen en zonnecellen

Een dak is uitermate geschikt te voorzien van zonnepanelen of dakpannen met zonnecellen. Een zonnepaneel of zonnecel zet zonlicht om in elektriciteit en voorziet zo op een duurzame manier uw woning (deels) van energie. Zonlicht is namelijk onuitputtelijk en er ontstaan bij de omzetting naar elektriciteit geen schadelijke stoffen of broeikasgassen. U kunt behoorlijk op uw energierekening besparen. Wanneer er meer stroom wordt opgewekt dan dat u daadwerkelijk verbruikt dan kunt u deze stroom terug leveren aan het net. Laat u zich goed informeren over de mogelijkheden met betrekking tot het plaatsen van zonnepanelen. De plaatsing, hoeveelheid en verschillende soorten zonnepanelen en cellen is per woning verschillend.

Wilt u weten wat u kunt doen om uw huis te verbeteren? Kijk dan op www.verbeteruwhuis.nl. Na het invullen van uw woninggegevens verschijnen direct de mogelijkheden, de kosten en de besparingen die daarbij komen kijken. Daarnaast ziet u direct voor welke maatregelen er subsidies beschikbaar zijn. Wilt u weten welk energielabel uw woning momenteel heeft en wat u er aan kunt doen om dit te verbeteren? Kijk dan op www.energielabelwizard.nl.