Kontakt

Daken

Het dak beschermt u en uw woning tegen omgeving- en weersinvloeden van buitenaf. Het is daarom van belang dat het dak van uw woning in orde is. Daarnaast bepaalt het dak een groot deel van de uitstraling van uw woning. Of dit nu een plat- of hellend dak is, bedekt met pannen of riet. Wanneer u het dak opnieuw laat bedekken is het van belang dat het nieuwe dak esthetisch bij het pand past. Daarnaast kunnen de nieuwe materialen en technieken bijdragen aan een betere thermische, akoestische en brandwerende isolatie. Het is belangrijk voor een onderhoudsvriendelijke en duurzame oplossing te kiezen.

Onderhoud van het dak

Toch is onderhoud niet altijd te voorkomen. Hebt u bijvoorbeeld een dak dat aan de buitenzijde is afgewerkt met dakpannen dan kan het voorkomen dat één of meerdere dakpannen gescheurd of kapot zijn of zelfs ontbreken door bijvoorbeeld weersomstandigheden. Ons advies is deze dakpannen zo snel mogelijk te vervangen. Hierdoor kunt u verdere schade, zoals lekkages of vochtproblemen, voorkomen. Vuilafzetting op de dakbedekking kan ook tot schade leiden. Laat uw dakbedekking professioneel reinigen om problemen te voorkomen. Vergeet dan ook de dakgoot niet. Hierin kan vuilafzetting zich ophopen en verstoppingen veroorzaken. Het regenwater kan bij een verstopping niet meer via de regenpijp naar beneden en zal een andere weg gaan zoeken. Hierdoor kunnen mogelijk vochtproblemen in uw dak of muren ontstaan.

Dakisolatie

Warmte stijgt en hierdoor is het dak, indien niet goed geïsoleerd, de grootste verliespost van warmte van een huis. Er kan tot wel 30% warmte verloren gaan door het dak. Het is daarom van belang het dak op de juiste manier te isoleren. Afhankelijk van het type dak (hellend of plat), de vorm van het dak en de ligging van het dak kan er gekozen worden voor isolatie via de buiten- of binnenkant. Tevens dient een dak voldoende ventilatie te krijgen om onder andere vochtproblemen te voorkomen. Zeker wanneer er goed geïsoleerd wordt is voldoende ventilatie enorm belangrijk.

Daglicht en extra ruimte

Indien u de ruimte onder het dak, de zolder, intensief wilt gaan gebruiken is het aan te raden de ruimte te voorzien van daglicht. Dit kan door het aanbrengen van één of meerdere dakramen, lichtkoepels of een lichtstraat. Een andere optie is het plaatsen van een dakkapel. Hierdoor krijgt u niet alleen daglicht in de ruimte, u creëert hiermee ook extra ruimte. Het is ook mogelijk om een plat dak in te zetten als dakterras, hierdoor wordt extra ruimte gecreëerd. De constructie van het dakterras moet dit natuurlijk wel toelaten en het gerealiseerde dakterras moet wel eenvoudig te bereiken zijn.

Duurzame energie door zonnepanelen

Een dak is uitermate geschikt te voorzien van zonnepanelen of dakpannen met zonnecellen. Een zonnepaneel of zonnecel zet zonlicht om in elektriciteit en voorziet zo op een duurzame manier uw woning (deels) van energie. Zonlicht is namelijk onuitputtelijk en er ontstaan bij de omzetting naar elektriciteit geen schadelijke stoffen of broeikasgassen. Door het gebruik van zonnepanelen kunt u behoorlijk op uw energierekening besparen. Wanneer er meer stroom wordt opgewekt dan dat u daadwerkelijk verbruikt dan kunt u deze stroom terug leveren aan het net. Laat u zich goed informeren over de mogelijkheden met betrekking tot het plaatsen van zonnepanelen. De plaatsing, hoeveelheid en verschillende soorten zonnepanelen en cellen is per woning verschillend.