Kontakt

Aanbouw, uitbouw of bijgebouw

Een aanbouw is een ruimte die direct toegankelijk is vanuit de woning, maar de gevel tussen woning en aanbouw is niet weggebroken. De toegang tot de aanbouw vindt plaats via een deur of een schuifpui. Bij een uitbouw is deze gevel (grotendeels) weggebroken. De uitbouw en de woning vormen dan een naadloos geheel. Een bijgebouw is niet op directe wijze toegankelijk vanuit de woning. Deze drie bouwvormen hebben als gemeenschappelijk doel om de leefruimte te vergroten. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om uw keuken te verplaatsen naar de aanbouw, om uw slaapkamer te vergroten door een uitbouw of om een kantoorruimte te creëren in een bijgebouw.

Lichte of reguliere bouwvergunning?

In eerste instantie zult u na moeten gaan of er voor de verbouwing een vergunning verplicht is. Er zijn gevallen waarbij de verbouwing vergunningsvrij is, soms heeft u een lichte bouwvergunning nodig of een reguliere bouwvergunning. Het is altijd verstandig eerst bij uw gemeente te informeren, zij hebben vaak alle aanvullende eisen in het bestemmingsplan van de betreffende wijk of locatie.

Fundering en vloer

De fundering van uw aan-, uit-, of bijgebouw moet natuurlijk draagkrachtig genoeg zijn. Bovenop deze fundering komt de vloer. Zorg er voor dat deze voldoende geïsoleerd is om zo problemen met warmteverlies en koudebruggen te voorkomen. Daarnaast kunt u natuurlijk vloerverwarming aanbrengen onder de vloerafwerking. Zodoende kunt u een aangenaam leefklimaat in de nieuwe ruimte waarborgen. Hoe u de vloer afwerkt kunt u natuurlijk zelf bepalen. Zorg wel dat de vloerafwerking aansluit bij de eigenschappen van de ruimte. Verplaatst u bijvoorbeeld de keuken naar de aanbouw, dan is het aan te raden om een afwerklaag te gebruiken die goed toepasbaar is in een keuken.

Muren en wanden

Het is ook aan te raden om de muren en wanden te isoleren. Door het aanbrengen van wandverwarming kunt u de vloerverwarming ondersteunen, vooral bij koude muren een goede oplossing. Hiermee kunt u het wooncomfort van deze specifieke ruimte verhogen. Daarnaast kunt u zo natuurlijk op energiekosten besparen. Beglazing met het HR+++ label draagt hier natuurlijk ook aan bij. Daarnaast kan er door de beglazing, in deuren en / of ramen, daglicht de ruimte betreden. Zorg er wel voor dat de ruimte voldoende geventileerd wordt, anders kunnen er vocht- en schimmelproblemen ontstaan, zeker wanneer de ruimte goed geïsoleerd is.

Dak

In de meeste gevallen wordt een aan-, uit-, of bijgebouw voorzien van een plat dak. Natuurlijk behoort ook een hellend dak tot de mogelijkheden. Om vochtproblemen te voorkomen is het belangrijk dat het dak voldoende afwatering heeft. Daarnaast voorkomt goede isolatie en een dampremmende folie ook vochtproblemen. Door de isolatie kan de warmte ook niet via het dak ontsnappen, zonder isolatie kan tot wel 30% warmte verloren gaan. Wilt u meer daglicht in de ruimte, dan kunt u een lichtstraat toevoegen in het dak. Denk hierbij aan lichtkoepels of solartubes.

Afwerking

Net zoals bij uw woning dient ook deze ruimte afgewerkt te worden. Het gaat hierbij om de afwerking van muren, wanden, vloer, gevel en plafond.