Kontakt

Vloerverwarming

Steeds meer mensen kiezen voor vloerverwarming in huis. Niet vreemd natuurlijk, want vloerverwarming heeft vele voordelen ten opzichte van normale (conventionele radiator) verwarming. Vloerverwarming zorgt namelijk voor een gelijkmatige, energiezuinige verwarming van uw ruimte, omdat het efficiënter werkt dan een normale verwarming.

Door de gelijkmatige verdeling van de warmte zijn er bijna geen temperatuurverschillen in de kamer. De warmteafgifte van de vloerverwarming is afhankelijk van onder andere de temperatuur van de vloer, het type vloerafwerking en de dikte van de vloerafwerking.

Bij- of hoofdverwarming?

De technologie is vandaag de dag zo ver doorontwikkeld dat vloerverwarming kan volstaan als hoofdverwarming van een volledige ruimte. Voorheen kon het wel tot vier uur duren voordat de vloer de gewenste temperatuur had bereikt. Tegenwoordig, bij de meest moderne modellen vloerverwarming, wordt deze temperatuur al binnen 20 minuten bereikt. Het voordeel van vloerverwarming is dat er behoorlijk wat ruimte bespaard kan worden doordat een of meerdere radiatoren in de ruimte niet meer nodig zijn. Indien vloerverwarming vooral wordt toegepast om de koude uit de vloer te halen en dus niet als hoofdverwarming wordt gebruikt, is de capaciteit onvoldoende. Daarom zal in geval van bijverwarming altijd gebruik moeten worden gemaakt van een of meerdere radiatoren om de gewenste temperatuur te bereiken.

Hoe werkt vloerverwarming

In principe werkt vloerverwarming hetzelfde als een radiator. Wanneer de verwarming wordt aangezet stroomt er warm water door de leidingen (vloerverwarmingsleidingen). Hierdoor wordt de ruimte verwarmd. Het grote voordeel is dat vloerverwarming over de gehele oppervlakte van de ruimte ligt verspreid. Hierdoor wordt de ruimte gelijkmatig, vanaf de grond, verwarmd. Bij radiatoren stijgt de warme lucht op. Het deel onder de radiator wordt niet of nauwelijks opgewarmd. En laat dat nou net het deel zijn waar onze gevoelstemperatuur bepaald wordt, bij de voeten. Vloerverwarming zorgt dus voor meer comfortabele warmte waardoor de gevoelstemperatuur eerder het gewenste niveau bereikt.

Meerwaarde van vloerverwarming

Uw woning (gedeeltelijk) voorzien van vloerverwarming levert vele voordelen op, ook ten opzichte van radiotoren:

  • Vloerverwarming neemt geen ruimte in beslag en is niet zichtbaar aan het oppervlak.
  • Vloerverwarming zorgt voor een efficiënte en gelijkmatige verwarming van de ruimte.
  • De gewenste gevoelstemperatuur wordt eerder bereikt waardoor de thermostaat 1 a 2 graden omlaag kan. Dit levert een energiebesparing van 6% per jaar op.
  • Door de relatief lage luchtcirculatie is vloerverwarming beter voor de gezondheid. Zeker voor mensen met allergieën of astma.

Infrezen of krimpnetten

Infrezen van de vloerverwarming is de meest toegepaste optie. Bij het infrezen van de vloerverwarming worden inkepingen in de dekvloer gefreesd waar de leidingen voor de vloerverwarming in komen te liggen. Het voordeel hiervan is

  • dat er geen verhoging van de bestaande vloer zal zijn
  • de ruimte sneller opwarmt omdat de leidingen direct onder de afwerklaag liggen
  • het in relatief korte tijd gerealiseerd kan worden (+/- 1 dag)

Mocht er geen dekvloer in de ruimte aanwezig zijn dan kan de vloerverwarming worden geplaatst op krimpnetten of noppenplaten. Hierbij worden de leidingen aan staalnetten of noppenplaten vastgebonden. Vervolgens komt hier een afwerkvloer overheen. Het voordeel hiervan is dat er een extra isolatielaag onder de vloerverwarming kan worden aangebracht. Nadeel is dat het iets langer duurt voor de vloer warm is, aangezien er een aan afwerkvloer tussen de vloerverwarming en de tegels zit. Daarbij neemt de totale dikte van de vloer iets toe, doordat er leidingen en een afwerklaag toegevoegd worden.