Kontakt

Woonkamertegel

In de woonkamer spelen kinderen op de grond, wordt met werkschoenen of hakken gelopen en vallen wel eens wat dingen op de vloer. Een aantal goede redenen om te kiezen voor een tegelvloer. Duurzaam en slijtvast! Toch zijn er een aantal punten waar u rekening mee moet houden bij het selecteren van een tegel.

Slijtvastheid

Ook bij uw woonkamer kunt u kiezen voor tegels voor op de vloer of tegen de wand. Vloertegels kunnen op zowel vloer als wand worden geplaatst, wandtegels zijn enkel geschikt voor tegen de wand. De slijtweerstand wordt aangegeven met een PEI-waarde. Voor een wandtegel volstaat een PEI-waarde van 1. Voor vloertegels moet u rekening houden met een PEI-waarde van 3 of hoger.

Keramisch of Natuursteen?

Beide tegelsoorten zijn geschikt voor gebruik in de woonkamer, maar hebben beide hun unieke eigenschappen en kenmerken. Houdt hier tijdens uw beslismoment rekening mee:

  • Beschadiging: Een keramische tegel met een PEI-waarde van 4 of 5 is zeer moeilijk te beschadigen. Het nadeel van een beschadigde keramische tegel is dat deze beschadiging redelijk goed zichtbaar is, omdat er onder de toplaag een afwijkende kleur zit. Bij natuurstenen, die volledig gekleurd zijn, valt een beschadiging veel minder snel op. Let wel op: een natuurstenen tegel beschadigt sneller.
  • Onderhoud: Een keramische tegel is over het algemeen genomen onderhoudsvrij. Natuurstenen tegels dienen met enige regelmaat te worden behandeld zodat de tegel in goede staat blijft.
  • Vlekgevoeligheid: Keramische tegels kunnen beter tegen zuurhoudende en chemische (schoonmaak)middelen. Natuursteen is hiervoor iets gevoeliger.

Hoogglans of mat?

De toplaag van de tegels kan op twee manieren worden afgewerkt: hoogglans of mat. Een hoogglans tegel die vaak belopen wordt slijt naar verloop van tijd. Hierdoor verdwijnt de hoogglans afwerking. Door regelmatig onderhoud kan dit wel verholpen worden. Een matte tegel vergt geen onderhoud.

Vloerverwarming

Als u de woonkamervloer (opnieuw) gaat betegelen, is dat het geschikte moment om ook na te denken over vloerverwarming. Het nadeel van vloertegels is dat ze koud aan kunnen voelen. Aangezien de woonkamer een veelgebruikte ruimte in huis is, kan vloerverwarming van toegevoegde waarde zijn. Daarnaast verwarmt vloerverwarming de ruimte efficiënter en gelijkmatig waardoor een eventuele radiator overbodig wordt. Door deze weg te laten kunt u meer ruimte creëren binnen uw woonkamer.