Kontakt

Welke tegel past?

Het aanbod aan tegels is gigantisch en een keuze maken is vaak een grote uitdaging. Als u ooit voor een bepaalde stijl hebt gekozen (landelijke, mediterraan, klassiek, futuristisch of juist speels) kunt u hiermee de selectie al wat filteren. Een ander selectiecriterium is de sfeer die de ruimte moet uitstralen. Een koele en moderne sfeer bereikt u met rustige kleuren zoals zwart, wit of grijs. Een warme sfeer creëert u met aardetinten zoals bruin en beige. En uiteraard moet u ook zorgen dat de vloer bij uw inrichting past.

Tegel voor de vloer of voor de wand

De juiste tegel hoeft zich niet te beperken tot de vloer, maar kan ook terugkomen in uw muren. Als u de ruimte groter wilt maken, is het slim voor muren en vloeren dezelfde tegel te kiezen. Wilt u juist contrast creëren, dan kiest u voor een andere kleur tegel. Maar let op: niet alle tegels zijn geschikt voor op de vloer. Wandtegels zijn wat minder dik, wat minder robuust en wat gladder dan vloertegels. Vloertegels zijn echter prima geschikt om op wanden te gebruiken, maar omdat ze iets dikker en zwaarder zijn is de installatie mogelijk wat moeilijker.

Het juiste formaat

De volgende stap is het bepalen van het ideale tegelformaat. Grote tegels met afmetingen van 30x90cm of 60x60cm zijn tegenwoordig ongelooflijk trendy. Formaten gaan zelfs tot drie meter. Grote tegels zorgen voor een verfijnde en ontspannen sfeer, aangezien er minder verbindingen zijn dan met kleine tegels. Wat u wel in het achterhoofd moet houden is dat tegels op maat gemaakt moeten worden. Bij grote tegels kan de hoeveelheid afval groter uitvallen dan bij kleine tegels.

Tredzekerheid

Een bijzonder belangrijk selectiecriterium is de tredzekerheid van de tegel (de mate waarin de tegel gladder wordt na verloop van tijd). U wilt natuurlijk voorkomen dat u na een ontspannende douche uitglijdt over een gladde vloer. Hier is gelukkig een makkelijke oplossing voor: bij de verkoop van elke tegel wordt de tredzekerheid aangegeven. Het hoogste niveau is "R13", dit wordt over het algemeen alleen gebruikt in de commerciële en publieke sector. Voor uw eigen badkamer is vaak de groep "R9" al ruim voldoende.

Slijtage van de tegel

Naast de tredzekerheid zijn er nog vijf andere groepen van slijtage waarin tegels kunnen worden onderverdeeld, waarmee de robuustheid en duurzaamheid van het materiaal wordt geëvalueerd. Hier volgt dan een cijfer uit. Klasse 3 tegels worden vaak gezien als de standaard voor badkamers.

Ten slotte moet u bij het kiezen van een vloer ook rekening houden met gevoeligheid voor vuil. Heeft u kleine kinderen of huisdieren? En gaat het om een vloer waar veel mensen overheen lopen zoals een hal?

TIP: bij donker gekleurde tegels vallen kleine beschadigingen aan het oppervlak extra snel op, omdat er dan een afwijkende kleur ontstaat (vaak een wit plekje).