Kontakt

Kunststof kozijnen

Kozijnen zijn er in diverse soorten, stijlen en materialen. Zo zijn er houten, aluminium, stalen en kunststof kozijnen. Tegenwoordig wil bijna iedereen kunststof kozijnen. Op zich niet zo gek, als er wordt gekeken naar de voordelen van kunststof kozijnen ten opzichte van de andere materialen. Daarnaast zijn de kosten van kunststof kozijnen vaak ook nog eens lager dan de kosten voor een houten of aluminium kozijn. We zetten de belangrijkste voordelen voor u op een rij:

  • Kunststof kozijnen zijn niet gevoelig voor onderhoud zoals houten kozijnen dat wel zijn. Dit komt onder andere doordat kunststof kozijnen (nagenoeg) niet elektrostatisch zijn en hierdoor geen vuil en stof aantrekken.
  • Kunststof kozijnen hebben een goed isolatievermogen. Dit komt doordat kunststof kozijnen zijn opgedeeld in één of meerderde kamers. Iedere kamer bevat stilstaande lucht die zorgt voor een isolerende werking. De meeste kunststof kozijnen van tegenwoordig bevatten 4 tot 6 verschillende kamers.
  • Een kunststof kozijn heeft een brandvertragende functie. Doordat kunststof moeilijk ontvlambaar en daarnaast zelfdovend is, is een kozijn brandveilig. Dit in tegenstelling tot houten kozijnen.
  • De gemiddelde levensduur van een kunststof kozijn bedraagt ongeveer 50 jaar. Houten kozijnen worden momenteel geschat op 25 jaar. Een kunststof kozijn gaat dus dubbel zo lang mee.
  • Oliën, vetten, alcohol, zouten en zuren hebben geen of weinig invloed op de kunststof kozijnen. Dit zorgt er ook voor dat de kunststof kozijnen niet onderhoudsgevoelig zijn.
  • De prijs van een kunststof kozijn ligt gemiddeld 15% lager dan een houten kozijn en maar liefst 20% lager dan een aluminium kozijn.
  • Kunststof kozijnen zijn leverbaar in elke gewenste kleur (Binnen- en buitenkant kunnen anders gekleurd worden) en afwerking (bijvoorbeeld met houtnerf-look).
  • Kunststof kozijnen zijn volledig, of grotendeels te recyclen waardoor er weinig tot geen milieuvervuiling optreedt. Daarnaast wordt bij de productie van het kunststof kozijn minder energie gebruikt.

Minpunten van een kunststof kozijn

Toch heeft een kunststof kozijn ook een aantal minpunten. Wanneer er bijvoorbeeld bij een poging tot inbraak, of op welke andere manier dan ook, een kozijn beschadigd is geraakt, dan kan het kozijn moeilijk tot niet hersteld worden. De mogelijkheid bestaat dat het gehele kozijn vervangen dient te worden. Daarnaast is het moeilijk om de kleur van een kunststof kozijn aan te passen. Een houten kozijn kan in iedere gewenste kleur geverfd worden, bij kunststof is dit niet mogelijk.

Al met al is het goed om te overwegen wat de voor- en nadelen voor u betekenen in de keuze voor een houten, stalen, aluminium of kunststof kozijn.