Kontakt

Muurisolatie

Ongeveer 20% van de warmte verdwijnt door de buitenmuur. Met goede isolatie kunt u hier veel geld op besparen. Er zijn verschillende soorten isolatie mogelijk.

Isolatie van de spouw

Het opvullen van de spouw, de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, met isolatiemateriaal is een veelgekozen oplossing. Met speciale spouwhaken wordt de spouwmuurisolatie tegen de binnenmuur (warme zijde) geklemd. Het isolatiemateriaal is aan beide kanten voorzien van een dampscherm, bijvoorbeeld in de vorm van een reflecterend aluminium bekleding. Zo wordt voorkomen dat vocht in de isolatie terecht kan komen. De spouw wordt niet volledig opgevuld waardoor vocht, dat via de buitenmuur binnen kan komen, via kleine openingen onder- en bovenaan de isolatie kan afvloeien of verdampen door tocht. Het is ook mogelijk de spouw volledig op te vullen met isolatie. Hiervoor is wel een ademende en waterafstotende buitenmuur nodig, om vochtproblemen te voorkomen.

Isolatie langs de buitenzijde

Wanneer er geen spouw aanwezig is of u deze niet wilt opvullen kunt u de buitenmuur laten isoleren. Het isolatiemateriaal kan tussen een houten- of metalen regelwerk geplaatst worden, of direct op de muur bevestigd worden met speciale pluggen of lijm. Daarop wordt een afwerkingslaag aangebracht zoals sierpleister of tegelstrips. De buitenmuur wordt hierdoor dikker, daarom moet er rekening gehouden worden met het voldoende uitsteken van bijvoorbeeld dakoversteek en raamdorpels.

Gevelbekleding

Ook gevelbekleding kan met extra isolatie aangebracht worden. Zo zijn er steenstrips verkrijgbaar met een extra laagje isolerend materiaal. Deze strips zijn logischerwijs wel wat dikker in opbouw. Maar hiervoor krijg je wel een goede isolatiewaarde terug. In stucwerk of pleiserwerk is het ook mogelijk om isolatie aan te brengen, waardoor warmte minder kans krijgt via de buitenmuur te verdwijnen en kou minder kans krijgt om binnen te komen.