Kontakt

Keuken

Het voordeel van nieuwbouw in eigen beheer is dat u de indeling van onder andere uw keuken volledig in eigen hand heeft. De mogelijkheden zijn eindeloos, echter dient u een aantal belangrijke beslissingen te maken bij het samenstellen van uw keuken. Wat voor keuken u koopt is afhankelijk van de beschikbare ruimte, uw persoonlijke smaak, wensen, eisen en het beschikbare budget.

Uw wensenlijst

Aangezien u veel tijd gaat doorbrengen in uw keuken is het aan te raden goed na te denken over kleuren, materialen, keukenopstelling, gebruiksgemak en apparatuur. Gebruik de tips van anderen om uw eigen keuken zo zorgvuldig mogelijk samen te stellen. Denk hierbij ook na over opbergmogelijkheden, onderhoud, energiebesparing en duurzaamheid. Een keuken gaat jaren mee, dan kan hij maar beter aan alle wensen en eisen voldoen.

Inrichting keuken

Een aantal elementen welke niet in uw keuken mogen ontbreken zijn natuurlijk het aanrechtblad (of werkblad), een spoelbak en opbergruimte in de vorm van keukenkastjes. Het aanrechtblad kan bijvoorbeeld gemaakt zijn uit kunststof, graniet, composiet of beton. Ieder materiaal heeft zijn eigen uitstraling, levensduur en onderhoudsbehoefte. Zorg er daarnaast voor dat u ruim voldoende opbergruimte heeft in uw keuken, dit voorkomt onnodige irritaties. Voor wat betreft de spoelbak zijn er ook diverse opties: een enkele, anderhalve of dubbele spoelbak. De spoelbak kan worden ingebouwd, opgebouwd of los op het blad geplaatst worden. Een keuken is in te delen in een aantal zones: Bevoorraden, opbergen, spoelen, voorbereiden en koken. Probeer alle onderdelen van elke zone zo veel mogelijk te groeperen en de afzonderlijke zones zo logisch mogelijk ten opzichte van elkaar te rangschikken.

Keukenapparatuur

Welke apparatuur u wilt is mede bepalend voor de inrichting van de keuken. Wilt u bijvoorbeeld een Cooker (voor direct kokend water) of een vaatwasser? Dan dient u onder andere rekening te houden met aansluitingen op het leidingwerk en de afvoer. Voor andere apparatuur dient u rekening te houden met de elektrische voorzieningen, bijvoorbeeld een koelkast of diepvries. Let bij de keuze voor apparatuur ook op het energielabel. Apparaten met een energielabel A+++ zijn het meest zuinig en kunnen u dus flink wat geld besparen in verbruikskosten. Vervang uw oude (zeven jaar of ouder) apparatuur tijdig om te besparen op uw energiekosten. Ook de ventilatie en afzuiging van uw keuken moet goed geregeld zijn zodat ramen niet beslaan tijdens het koken.

Ontwerp van de keuken

Als u alle elementen en apparaten heeft gekozen kunt u zich gaan richten op het ontwerp en de afwerking van de keuken. Welke kleur wordt het keukenblad? En de kastjes? Komt er een spatwand achter het werkblad en worden de muren en vloeren betegeld of komt er een gietvloer in de keuken? Door het maken van een ontwerpschets of 3d tekening kunt u zich beter inleven in het mogelijke eindresultaat en een juiste voorstelling maken van hoe de keuken er in de woning uit gaat zien.