Kontakt

Bitumen Dakbedekking

In de meeste gevallen wordt bitumen dakbedekking gebruikt op platte daken. Daarnaast ziet men ook bij oude daken met een lichte helling nog wel eens bitumen dakbedekking. Door de zwarte kleur wordt deze soort dakbedekking nog wel eens verward met teer. Teer mag in Nederland echter niet meer gebruikt worden en is daarnaast qua samenstelling en toepassingsmogelijkheden ook een compleet ander product.

Bitumen zorgt voor bescherming tegen diverse weersinvloeden, is enorm duurzaam en gemakkelijk aan te brengen. Door de goede eigenschappen en lange levensduur is bitumen een prima oplossing voor het bedekken en waterdicht maken van een (plat) dak.

Bitumen ontstaat bij het destilleren van ruwe olie. Hierdoor kan het materiaal niet oplossen in water en is het een waterdicht product. Wanneer bitumen wordt gecombineerd met andere materialen heeft het een grote kleefkracht, het product zelf is niet giftig en is bestand tegen chemische stoffen.

Helaas heeft het originele bitumen ook een aantal negatieve eigenschappen. Zo is het materiaal minder goed bestand tegen UV en zuurstof. Verder neemt bij lage temperaturen de soepelheid, en levensduur van het materiaal af. Door het product door te ontwikkelen werden deze negatieve eigenschappen verholpen. Er zijn ook gemodificeerde bitumen verkrijgbaar, beter bekend als APP en SBS.

APP en SBS dakbedekking

APP is een thermoplastisch product dat bij sterke verhitting zacht wordt. De afkorting APP staat voor Atactisch PolyPropyleen, een kunststof die bij de fabricage van polypropyleen ontstaat. Wanneer APP samen met bitumen wordt gemengd ontstaan er een aantal voordelen ten opzichte van bitumen dakbedekking:

  • Het is beter bestand tegen veroudering
  • Het is UV-bestendig
  • Het heeft weinig onderhoud nodig
  • Het is gemakkelijk te verwerken door het product soepel en buigzaam is

Ook SBS kan met bitumen gemengd worden. De afkorting SBS staat voor Styreen Butadieen Styreen, een hoogwaardige, speciaal vervaardige kunststof. SBS is onder andere zeer elastisch onder elke omgevingstemperatuur. Hierdoor zijn de voordelen ten opzichte van bitumen dakbedekking:

  • Zeer elastisch
  • Zeer flexibel
  • Verbetering van de kleefkracht