Kontakt

Levenslang wonen: de woonkamer

De woonkamer is de centrale ruimte in een woning en dient voor iedereen optimaal toegankelijk te zijn. Daarnaast is de woonkamer uitermate geschikt om maximaal te ontspannen. Zorg daarom voor een sfeervolle, comfortabele, goed toegankelijke en veilige ruimte. Dit kan natuurlijk op heel veel verschillende manieren. Waar u rekening mee kunt houden:

Comfort

Om het uzelf allemaal wat gemakkelijk te maken kunt u er voor kiezen om zoveel mogelijk op afstand te kunnen bedienen. Hierbij kunt u denken aan uw televisie, radio, gordijnen, verlichting of verwarming. De verlichting kan eventueel ook door bewegings- of lichtsensor ingeschakeld worden. Het is zelfs mogelijk om toegangscontrole op uw televisie weer te geven. Zodoende kunt u vanuit uw stoel bepaalde personen toegang geven om uw woning binnen te komen. Vloerverwarming, een slimme thermostaat of een slimme radiator kan het comfort binnenshuis ook enorm verhogen.

Toegankelijkheid

Probeer zoveel mogelijk niveauverschillen te voorkomen zodat de woonkamer voor iedereen een eenvoudige manier toegankelijk is. Probeer drempels zoveel mogelijk te vermijden of ze zo laag mogelijk te houden. Indien dat niet mogelijk is kunt u een drempelprofiel laten plaatsen om zo de ruimte goed toegankelijk te maken. Ook hoogpolige vloerbedekking of een vloerkleed kunnen problemen opleveren voor een rolstoel, rollator of scootmobiel. Zorg er ook voor dat uw huis goed toegankelijk is voor hulpverlening en dat uw huis goed gevonden kan worden door duidelijk uw huisnummer en naambordje in het zicht te plaatsen.

Veiligheid

Het is belangrijk dat u goed met de buitenwereld kunt communiceren, maar andersom natuurlijk ook. Bent u wat moeilijker ter been? Zorg voor goede deurcommunicatie waarbij u de deur op afstand kunt openen, of een extra bel in de woonkamer voor het geval u de andere bel niet meer zo goed kunt horen. Een alarminstallatie met daarbij een persoonsalarm kan ik geval van calamiteiten een uitkomst bieden.

Aandachtspunten:

  • Toegangscontrole op afstand
  • Goede en voldoende elektrische voorzieningen
  • Alarminstallatie, brand- / rookmelder, persoonsalarm
  • Geen niveauverschillen
  • Slimme verlichting, slimme thermostaat, slimme verwarming
  • Elektrische apparaten op afstand bedienbaar
  • Gordijnen, ramen, rolluiken, zonwering op afstand bedienbaar