Kontakt

Levenslang wonen: de slaapkamer

Dagelijks besteden we een behoorlijk deel van onze tijd in de slaapkamer. Dit is bij uitstek de ruimte om lekker te ontspannen, daarom moet de slaapkamer comfortabel maar ook veilig zijn. Een goed klimaat, met voldoende ventilatie, zorgt ervoor dat u ’s ochtends uitgeslapen wakker wordt.

Comfort

Vloerverwarming en goede ventilatie maken van uw slaapkamer een comfortabele en gezonde ruimte. Daarnaast kunnen veel elektrische apparaten bijdragen aan het comfortniveau. Zo kunt u bijvoorbeeld uw gordijnen of rolluiken elektrisch op afstand open of dicht doen. Met plintverlichting kunt u op een eenvoudige en veilige wijze de route naar de badkamer aangeven, zonder dat daarvoor de hoofdverlichting aangedaan hoeft te worden.

Toegankelijkheid

Zorg voor voldoende ruimte rondom het bed, zodat in- en uit bed komen geen probleem hoeft te zijn. Om het in of uitstappen nog wat verder te vereenvoudigen kan er gekozen worden voor een in hoogte verstelbaar bed. Verder is het natuurlijk aan te raden om uw slaapkamer gelijkvloers te realiseren met uw woonkamer, badkamer en keuken. Zodoende heeft u de vier belangrijkste ruimtes op eenzelfde niveau. Heeft u onvoldoende ruimte in uw huidige slaapkamer? Dan kunt u erover nadenken om een 2e kamer bij uw slaapkamer te betrekken, zodat u een grote slaapkamer kunt realiseren.

Veiligheid

Voldoende verlichting in de slaapkamer zorgt er voor dat u ’s nachts veilig naar het toilet kunt gaan. Deze verlichting kan werken op bewegingssensoren zodat u zelf geen lamp aan hoeft te doen. Het is ook aan te raden een hoofdschakelaar aan te brengen waarmee u al het licht (of uw elektrische apparaten) in een keer aan- of uit kunt zetten. De meeste ongelukken in de slaapkamer gebeuren wanneer het te donker is. Een brand- en rookmelder in de slaapkamer is ook geen overbodige luxe. Wanneer u slaapt heeft u niet in de gaten wat er in uw directe omgeving gebeurt. Een alarm kan hier uitkomst bieden en u op tijd op de hoogte brengen van het gevaar.

Aandachtspunten:

  • Goede en voldoende elektrische voorzieningen
  • Alarminstallatie, brand- / rookmelder, persoonsalarm
  • Geen niveauverschillen
  • Goede verlichting, eventueel op afstand bedienbaar of door bewegingssensor
  • In hoogte verstelbaar bed
  • Wand-, muur- of opsta beugels om het in en uit bed komen te vergemakkelijken
  • Let op dingen die mogelijk valgevaar opleveren bij het (’s nachts) uit bed gaan