Kontakt

Vloerisolatie

Huizen met vloerisolatie verliezen minder warmte, daarnaast zorgt het voor meer comfort. Een koude vloer zorgt immers voor koude voeten. Daarnaast blijft de temperatuur beter op peil en is er minder kans op het ontstaan van vocht. Met goede vloerisolatie kunt u gemiddeld € 200,- per jaar aan energiekosten besparen, vergelijkbaar met een rente van 8% op een spaarrekening. De vloer van een woning is op drie manier te isoleren:

  • Het isoleren van de onderkant van de vloer
  • Het isoleren van de bovenkant van de vloer
  • Het isoleren van de kruipruimte onder de vloer

Isolatiewaarde van de vloer

De mate waarin de vloerisolatie de warmte in huis houdt hangt vooral af van de isolatiewaarde van de totale vloerconstructie, dat is de isolatie, draagvloer, dekvloer en vloerbedekking. Men noemt dit de warmteweerstand, welke gemeten wordt in Rc. Een Rc waarde tussen de 3,5 en 5 geeft optimaal resultaat. Hebt u vloerverwarming verwerkt in uw vloer? Zorg dan voor een isolatiewaarde van minimaal 5 Rc. Onderstaande tabel geeft aan welke dikte van het materiaal nodig is om een isolatiewaarde van 3,5 Rd te behalen.

Materiaal Dikte
Glaswol 12 cm
Steenwol 14 cm
Vlasplaten 14 cm
Thermokussens 3 kamers
EPS-Platen 13 cm
Resol- en Polyurethaan schuimplaten 7 tot 9 cm
Geëxpandeerde kurkplaten 13 cm
Houtvezelplaten 13 cm
Gespoten PUR-schuim 13 cm

Goed ventileren

Wanneer uw vloer goed is geïsoleerd, is het van groot belang dat u de woning, specifiek de kruipruimte, goed blijft ventileren. Door goed ventileren blijft het leefklimaat in uw woning gezond en wordt vochtproblemen voorkomen. Wanneer isolatiemateriaal vochtig wordt verminderd de isolerende werking. Daarnaast kunnen er schimmels en vochtplekken ontstaan in het isolatiemateriaal en, vervelender nog, in uw vloerafwerking.

Onderzijde van de vloer isoleren

Het aanbrengen van isolatiemateriaal tegen de onderzijde van de vloer is geschikt voor de meeste huizen. Daarnaast levert het zeer goede isolatie op. De onderzijde van de vloer kan geïsoleerd worden met onder andere thermokussens, platen van EPS of kruk, glas- of steenwol of gespoten PUR-schuim. Op de bodem van de kruipruimte wordt een dampremmende kunststof folie geplaatst. Dit voorkomt dat het isolatiemateriaal vochtig wordt. Voor kruipruimtes waarin nu en dan een laag water staat is er een speciale luchtkussenfolie dat kan drijven. Ook een laag isolatiemateriaal van EPS piepschuimchips kan uitkomst bieden. Een voorwaarde om de onderzijde van de vloer te kunnen isoleren is dat er een kruipruimte van ten minste 30 centimeter hoog aanwezig is.

Bovenzijde van de vloer isoleren

Wanneer de kruipruimte minder dan 35 centimeter hoog is, of er geen kruipruimte aanwezig is, kan de vloer van bovenaf geïsoleerd worden. Het is ook mogelijk de bestaande vloer uit te breken en te vervangen door een geïsoleerde vloer. Deze optie wordt vaak gecombineerd met het aanleggen van vloerverwarming. De bestaande vloer van de bovenzijde isoleren kan door het aanbrengen van stevige isolatieplaten. Deze platen kunnen vervolgens worden afgewerkt met onder andere planken, platen of beton om zo weer een stevige vloer te krijgen. Let hierbij op dat de totale vloerdikte wel zal toenemen door het aanbrengen van vloerisolatie. Met het toevoegen van 6 centimeter isolatiemateriaal en 2 centimeter afwerkvloer wordt de vloer dus in totaal 8 centimeter hoger. Zeker met deuren en radiatoren dient u hier rekening mee te houden.

Isoleren van de kruipruimte (bodem isolatie)

Indien er geen andere oplossing is voor het aanbrengen van vloerisolatie kan als oplossing de kruipruimte geïsoleerd worden. De kruipruimte wordt dan gevuld met isolatiemateriaal zoals piepschuimkorrels of schelpen. Deze isolatielaag houdt ook optrekkend vocht uit de bodem tegen. Helaas is deze manier van isoleren minder efficiënt dan vloerisolatie doordat koude ventilatielucht nog gewoon onder de vloer langs stroomt. Daarnaast heeft deze vorm van isoleren ook het nadeel dat leidingen en dergelijke onbereikbaar worden.