Kontakt

Het isoleren van een dakkapel

Door het plaatsen van een dakkapel kunt u meer woonruimte creëren. Door deze dakkapel vervolgens te voorzien van de juiste isolatie kunt u daarnaast ook nog eens besparen op energiekosten en uw wooncomfort dusdanig verhogen.

Wanneer u een nieuwe dakkapel laat plaatsen, zit de isolatie van de dakkapel in de meeste gevallen bij de prijs inbegrepen. Wilt u een bestaande dakopbouw laten isoleren, dan noemen we dat renoveren.

Waarom isoleren?

Het isoleren van de dakkapel zorgt ervoor dat de warmte binnenshuis blijft. Gemiddeld verliest een huis 30% aan warmte door het dak. Dit komt doordat warmte automatisch stijgt. De dakkapel, onderdeel van het dak, draag dus ook bij aan dit warmteverlies. U kunt er dus maar beter voor zorgen dat deze dakkapel goed geïsoleerd is. Zodoende blijft in de winter de warmte binnen en is het energieverbruik lager. In de zomer blijft de ruimte juist langer koel, doordat de warmte buiten wordt gehouden.

Hoe goed een dakkapel (of andere constructie) isoleert wordt uitgedrukt in een isolatiewaarde, ook wel Rc-waarde. In het bouwbesluit staat dat de Rc-waarde minimaal 3,5 moet zijn. Hoe hoger deze waarde, des te beter de isolatie. De isolatiewaarde wordt vooral bepaald door:

  1. De constructie.
  2. Het type isolatiemateriaal.
  3. De dikte van het isolatiemateriaal.

Soorten dakkapellen

Er zijn 3 soorten dakkapellen; houten, kunststof en polyester dakkapellen. Bij een houten dakkapel spreken we van twee soorten isolatie: warme of koude isolatie.

Bij warme isolatie wordt het isolatiemateriaal (in de meeste gevallen steenwol) tussen de houten balken van het frame geplaatst. Daarbij wordt er aan de binnenkant van de dakkapel een laag dampdichte folie geplaatst. De buitenkant van de dakkapel wordt voorzien van een dampdoorlatende folie.

Bij koude isolatie wordt er gebruik gemaakt van PIR- of PUR-platen. Deze worden bovenop het houten frame van de dakkapel bevestigd. Bij beide vormen van isolatie wordt de buitenkant van de dakkapel natuurlijk nog wel afgewerkt met bedekking of bekleding.

Kunststof dakkapellen worden gemaakt op een houten basisconstructie. Kunststof heeft de eigenschap bestand te zijn tegen alle weersinvloeden en houdt daarbij ook nog eens geluid tegen. Daarnaast zijn kunststof dakkapellen erg goed geïsoleerd. Dit komt doordat kunststof warmte goed tegenhoudt. Een polyester dakkapel bestaat enkel uit kunststof (dus geen houten basisconstructie). Doordat de constructie uit één stuk bestaat is het warmteverlies minimaal. Een polyester dakkapel isoleert dus nog beter.

Het juiste soort beglazing

Niet alleen de dakkapel zelf moet van de juiste isolatiematerialen worden voorzien, de beglazing is hierbij ook enorm belangrijk. Veel warmte gaat namelijk ook verloren via de ramen. Het is daarom aan te raden om altijd voor HR++ te kiezen. Dit glas isoleert 2,5 keer beter dan het standaard dubbel glas. U plaatst natuurlijk het liefst zo groot mogelijke ramen in uw dakkapel, aangezien u dan het meeste daglicht binnenkrijgt. Echter, hoe groter de ramen des te meer warmte gaat er verloren wanneer u niet voor de juiste beglazing kiest.

Het dak van de dakkapel

Ook het dak van uw dakkapel dient goed geïsoleerd te worden. Dit kan van binnenuit, maar ook van buitenaf. Bij een warm dak wordt de isolatie op het dakbeschot (aan de buitenkant van de dakkapel) aangebracht. De gehele dakconstructie blijft hierdoor op dezelfde temperatuur als uw huis. Veel gebruikte materialen voor een warm dak zijn PIR-, PUR- of EPS platen. Bij een koud dak wordt de isolatie juist aan de binnenzijde toegepast. De dakconstructie zit hierbij dus boven het isolatiemateriaal. Veel gebruikte materialen voor een koud dak zijn glas- of steenwol. Een derde optie is het omgekeerd dak. Hierbij wordt de isolatie op de dakbedekking gelegd en vervolgens afgewerkt met tegels of grind. Het gebruikte isolatiemateriaal is natuurlijk waterdicht en sterk genoeg om de constructie en het gewicht te dragen.