Kontakt

Dakisolatie

Warme lucht stijgt van nature omhoog. Een niet (goed) geïsoleerd dak verliest tot wel 30% aan warmte. Door uw dak goed te isoleren kunt u dus jaarlijks flink op uw energierekening besparen. Daarnaast is een goed geïsoleerd comfortabeler en beter voor het milieu. Want doordat uw woning veel warmte via het dak verliest moet u meer verwarmen om de woning warm te houden. Dit kost gas wat weer vervuiling en co2 uitstoot veroorzaakt.

Over het algemeen gezien levert investeren in goede isolatie een hoger rendement op dan de rente op een spaarrekening. Het isoleren van uw dak kan een besparing van € 500,- per jaar op uw energierekening opleveren, afhankelijk van de isolatiewaarde. Bovendien zal de waarde van uw woning flink stijgen. Interessant om te weten is dat de investering is vaak binnen 4 tot 8 jaar terugverdiend.

Isolatiewaarde van het dak

De waarde van het isolatiemateriaal wordt aangegeven als Rd, de isolatiewaarde van het totale dak wordt aangegeven als Rc. Rc is de hoeveelheid warmte die wordt vastgehouden door de gehele dakconstructie; de isolatie en het constructiemateriaal. Nieuwbouwhuizen moeten volgens het bouwbesluit een minimum waarde van 3,5 Rc hebben. Het is echter aan te raden om een Rc waarde van minimaal 4 te halen, hoe hoger de waarde des te hoger de energiebesparing. Met een waarde van 6 Rc is uw dak geschikt om een passief huis te creëren.

Welk isolatiemateriaal

De isolatiewaarde is natuurlijk een factor die zwaar weegt bij uw keuze voor een bepaald soort isolatiemateriaal. Daarnaast speelt de prijs van isolatiemateriaal een rol. Hoe hoogwaardiger het isolatiemateriaal, hoe hoger de prijs. In sommige situaties, als de te isoleren ruimte het toelaat, kunt u kiezen voor dikker en goedkoper isolatiemateriaal. Wanneer er weinig ruimte beschikbaar is wordt de keuze beperkter. Onderstaande tabel geeft aan welke dikte van het materiaal nodig is om een isolatiewaarde van 2,5 Rd te behalen.

Materiaal Dikte
Glaswol (dekens, platen of vlokken) 10 cm
Steenwol (dekens, platen of vlokken) 10 cm
EPS (piepschuim platen) 9 cm
XPS platen 8 tot 9 cm
PUR schuimplaten 6 tot 8 cm
PIR schuimplaten 5,5 cm
Isolatiemateriaal uit vernieuwbare grondstoffen (bijv. kurk, wol en vlas) 10 tot 14 cm
Isolatie met warmtestraling reflecterende folies 7 cm

Goed ventileren

Wanneer uw dak goed is geïsoleerd, is het van groot belang dat u de woning goed blijft ventileren. Door goed ventileren blijft het leefklimaat in uw woning gezond en wordt vochtproblemen voorkomen. Wanneer isolatiemateriaal vochtig wordt verminderd de isolerende werking. Daarnaast kunnen er schimmels en vochtplekken ontstaan in het isolatiemateriaal en, vervelender nog, in uw dak- of plafondafwerking.

Verschillende manieren van het dak isoleren

De beste manier van om het dak van uw woning te isoleren hangt af van de situatie. Er is een verschil tussen het isoleren van een schuin (hellend) dak en een plat dak. Daarnaast is het belangrijk om te weten of het gaat om het isoleren van een nieuw dak of het na-isoleren van een bestaand dak.

Binnenzijde van een schuin dak
Isoleren aan de binnenzijde van een schuin dak kan alleen als er aan de buitenkant van het dakbeschot geen isolatie, dakleer of ander waterdicht materiaal zit. Daarnaast gaat het isoleren aan de binnenzijde ten koste van ruimte omdat het isolatiemateriaal in een bepaalde dikte moet worden aangebracht. Een dampremmende folie tussen de isolatie en de afwerking zorgt ervoor dat er geen vocht uit de woning in de isolatie kan trekken en zo kan condenseren tegen het dakbeschot.

Buitenzijde van een schuin dak
De beste isolatiewaarde wordt behaald door het aanbrengen van isolatie aan de buitenzijde van het dak. Het gehele dak wordt als het ware ingepakt door de isolatieplaten. De dakbekleding (meestal pannen) moet van het dak zodat de isolatiematerialen rechtstreeks op het dakbeschot kunnen worden aangebracht. Deze manier van na-isoleren is een vrij ingrijpende en arbeidsintensieve methode, maar levert wel de beste isolatiewaarde op.

Binnenzijde van een plat dak
Deze oplossing wordt eigenlijk afgeraden, aangezien aan de buitenzijde van een plat dak waterdicht materiaal zit. Hierdoor wordt het risico op vocht in de dakconstructie verhoogd.

Buitenzijde van een plat dak
Een eerste manier van isoleren is het aanbrengen van isolatieplaten waarover een nieuwe laag dakleer gelegd wordt, deze oplossing geniet de voorkeur. Een andere optie is het aanbrengen van losse isolatieplaten bovenop het bestaande dakleer. Deze losse isolatieplaten worden afgewerkt met grind of tegels om de platen te beschermen tegen weersinvloeden en het wegwaaien van de platen.

Vloerisolatie
Indien de ruimte onder het dak niet verwarmd wordt, of niet of zelden gebruikt wordt, is het aan te raden het plafond van de onderliggende ruimte goed te isoleren (ofwel de onderkant van de zoldervloer). Zodoende kan de warmte zich niet naar boven verplaatsen.

Isolatie door een groen dak
Misschien heeft u het wel eens gezien, groene daken. Het ziet er wellicht isolerend uit, maar een vegetatiedak isoleert veel minder goed dan isolatiemateriaal van dezelfde dikte. Een groen dak is dus geen goede vervanging van dakisolatie. Wel zorgt een vegetatiedak voor groen op dichtbebouwde plaatsen en is het geluiddempend.